حفظ امنیت خانواده در فضای مجازی – یادگیری راه کارها و روش های امنیت خانواده در فضای مجازی امری بسیار مهم و ضروری در زندگی دیجیتال امروز است. به طور کلی امنیت کاربران و خانواده در فضای مجازی به دو روش فنی و ارتقاء مهارت کاربران تامین می شود.
۱- روش فنی
در این روش از راهکارهای فنی یا آنچه به آن امنیت فنی می گفته می شود استفاده می گردد، البته مسئله امنیت فنی خدمات و راه کارهای آن چندان در اختیار کاربران نیست، بلکه این متخصصان شبکه و امنیت هستند که وظیفه دارند خدمات و نرم افزارهای خود را چنان امن کنند که احتمال وقوع مخاطرات و تهدیدات را کاهش دهند اقداماتی مانند افزایش امنیت صندوق های رایانامه، افزایش امنیت سایت ها، وبلاگ یا شبکه های اجتماعی و بستن راه نفوذ هکرها و مجرمین سایبری.
نقش کاربران این است که با اهمیت دادن به موضوع امنیت از نرم افزارها و خدماتی استفاده کنند که به امنیت کاربران توجه داشته اند، برای آگاهی از این موضوع می توان به موضوعات زیر توجه داشت:
- توجه به گواهی نامه های امنیتی که ارائه دهنده خدمات کسب نموده است.
- بررسی میزان توجه ارائه دهندگان خدمات به مقوله امنیت در تبلیغات و اهداف تجاری.
- بررسی سطح دسترسی هایی که یک نرم افزار برای شروع به کار نیاز دارد. به طور مثال تهداد دسترسی هایی که پیام رسان وایبر برای نصب بر روی گوشی کاربر می خواهد تقریبا دو برابر نرم افزار لاین است.
۲- ارتقاء مهارت کاربران
اما مهمترین عامل ارتقاء امنیت کاربران و خانواده در فضای مجازی افزایش مهارت خود کاربران در استفاده از فضای مجازی است. سواد رسانه ای کاربران نقشی بسیار اساسی در کاهش آسیب های فضای مجازی و افزایش امنیت و ایمنی کاربران دارد، چراکه کاربران با مهارت و سواد رسانه ای بیشتر می توانند امنیت بیشتری در فضای مجازی داشته باشند.
کاربران دارای مهارت از دانایی بیشتری هنگام حضور در شبکه های اجتماعی و مرور وب سایت ها برخوردار هستند و در انتشار مطالب و محتوا در فضای مجازی دقت و وسواس بیشتری به کار می برند.
در ادامه نمونه هایی از ارتباط سواد رسانه ای در بروز جرم در فضای مجازی را بیان می کنیم:
۱- چنانچه کاربری اطلاعات شخصی خود شامل شماره شناسنامه و کد ملی خود را بنا به تقاضای یکی از دوستان بر روی یک شبکه اجتماعی قرار دهد، این فرصت را به سایر کاربران داده تا بتوانند این اطلاعات مهم را به دست بیاورد و کاربر را در معرض نا امنی قرار دهد.
۲- در برخی مواقع سؤالاتی در وب سایت ها و شبکههای اجتماعی مطرح میشود که کاربران نباید به راحتی به آنها پاسخ دهند. کاربران دارای سواد رسانه ای و مهارت در مواجهه با این پرسشنامهها در مورد تبعات پاسخ می اندیشند تا مبادا اطلاعات کاربر در این پرسشنامه که معلوم نیست واقعی یا جعلی هستند در آینده مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
۳- انتخاب درست نرم افزارهای امنیتی مناسب نیز بخشی از دانش و مهارت های کاربر برای حفظ امنیت خانواده در فضای مجازی است. چراکه انتخاب درست و دقیق یک آنتی ویروس معتبر و دارای پشتیبانی کامل در مقایسه با یک آنتی ویروس تقلبی باعث می شود کاربر و اعضاء خانواده تا بخش زیادی از حملات و بدافزار در امان بمانند و اطلاعات مهم آنها حفظ شود.
۴- انتخاب درست و مناسب رژیم مصرف رسانه و نوع محتوای قابل دریافت برای خانواده و به خصوص کودکان نقش بسیار موثری بر سلامت و امنیت اعضاء خانواده در اینترنت دارد.
۵- آشنایی با ابزارهای کنترل والدین و تنظیمات امنیتی تلفن همراه و رایانه نیز یکی از موضوعات مرتبط با سواد رسانه ای است که تاثیر بسیاری بر سلامت و امنیت خانواده در اینترنت دارد.