وب سایت چیست؟
وب سایت در حقیقت مکانی در اینترنت می باشد که حداقل از یک صفحه تا بی نهایت صفحه میتواند تشکیل شده باشد. این صفحه یا صفحات در روی یک کامپیوتر قرار دارند که دائم به شبکه اینترنت وصل می باشد. این کامپیوتر در اصطلاح سرور نامیده می شود. هر سرور میتواند یک یا هزاران وب سایت را داخل خود جای دهد. مجموعه این سرور ها شبکه جهانی وب را به وجود آورده اند.
توجه داشته باشید که سرورها دارای شناسه منحصر به فرد در شبکه جهانی وب می باشند که به این شناسه ها ip گفته می شود. همچنین وب سایت ها توسط دامین انحصاری که به سرور مربوط به خود متصل می باشد قابل مشاهده می باشد. مانند سایت وب مک که با دامین انحصاری webmac.ir شناخته شده می باشد.
مرورگرها وظیفه اتصال به سرور و نمایش وب سایتها را دارند. مرورگرها به وسیله دامین و یا ip مربوط به ان وب سایت به سرور وصل می شوند در حالت عمومی، یک صفحه اینترنتی، چیزی فراتر از یک فایل کامپیوتری که در کامپیوتر سرور قرار گرفته است، نمی باشد.
این فایل برای آنکه به درستی روی مرورگر شما نشان داده شود، نیاز دارد تا از قوانینی تبعیت کند. و آن قوانین، همان کدهای HTML می باشند. کدهای HTML، سنگ بنای هر صفحه اینترنتی می باشد و جدای از اینکه واقعا از چه زبانی برای برنامه نویسی و طراحی صفحه اینترنتی استفاده شده باشد، بر ماهیت وجودی و محوری زبان HTML تاثیری نمی گذارد.
تاریخچه وب سایت:
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد - تیم برنرز لی، مخترع وب، با برپایی یک وب سایت در اوت ۱۹۹۱، نام خود را به عنوان نخستین سازندهٔ وب سایت در تاریخ نگاشته است. او در نخستین وبسایتش، از اَبَرمتن و پیوندی برای ایمیل (پست الکترونیک) استفاده کرده بود.
خصوصیات نسخههای مختلف وب:
1. وب نسخهٔ یک: مستندات (توسط پیوندها-لینکها) به هم مرتبط شدهاند.
2. وب نسخهٔ دو: محتویات توسط کاربران ایجاد میشود و اطلاعات بصورت پویا تولید و رشد پیدا میکنند.
3. وب نسخه سه: ارتباط دادهها، ابزار، و مردم در سراسر جهان (به وقوع میپیوندد).
در آغاز، وب سایتها با کُدهای ساده «اچتیامال» نوشته میشدند، گونهای از زبان کُدنویسی که ساختار سادهای به وبگاهها میداد، شامل سرتیتر و پاراگراف، و توانایی پیوند دادن به صفحههای دیگر که در مقایسه با روشهای دیگر، این راه تازه و متفاوتی بود که کاربران به سادگی میتوانستند با یک مرورگر، صفحههای پیوند خورده را باز کنند.
با پیشرفت وب و هنر طراحی آن، زبان کُد نویسی، اَبَرمتن یا اچتیامال، پیچیدهتر و پرانعطافتر شد. ابزاری مانند جدولها که بیشتر برای نمایش نمودارهای دادهای بودند، بزودی مورد استفاده نادرست، برای چیدمانهای پنهان در صفحههای وب قرار گرفتند. با پیدایش الگوهای آبشاری وب یا «CSS»، روش نادرست طراحی با جدولهای پنهان در صفحه از گردونه خارج، و بجای آن استفاده مناسب از «CSS» جایگزین شد.
فناوریهای یکپارچه سازی پایگاه های داده (Database)، مانند زبانهای کُدنویسی سمت سرور (Server-Side Scripting) مانند CGI, PHP, ASP.NET, ASP, JSP و ColdFusion، و استانداردهای طراحی مدرن با الگوها (CSS)، ساختار وب سایتها را باز هم تغییر داده و آنرا پیشرفته تر کرد.
همچنین با آمدن نگارههای جاندار و فن آوریهای پویانمایی به صفحه ها، مانند فلَش (Flash)، چهره وب بیشتر از پیش تغییر کرد و توانمندیهای تازه به سازندگان رسانه و طراحهای وب داده شد، و تواناییهای بیشتر و کاراییها تازه مرورگرها برای اچتیامال.
انواع سایت
سایتها بر اساس کاربرد و نوع برنامهنویسی به چند دسته تقسیم میشوند که عبارت است از:
1- سایتهای ثابت (Static Website)
این سایتها یکبار طراحی میشوند و اطلاعات مورد نیاز در داخل آنها قرار میگیرد و پس از آن برای تغییر در آنها نیاز به یک طراح حرفهای یا نیمه حرفهای سایت است. زبان برنامهنویسی اینگونه از سایتها غالباً HTML و Java Script هستند که در نوع توسعه یافته تر از CSS نیز بهره گرفته میشود. این نوع دسته از وب سایتها به صورت HTML ساده طراحی میشوند.
از آنجا که حجم کمتری از کد در طراحی سایتهای ثابت استفاده میشود سرعت بارگذاری (Loading) بالایی دارند. علاوه براین کاهش حجم کدها که باعث خوانایی بیشتر سایت توسط رباتهای جستجوگر میشود از یک سو و کاهش زمان بارگذاری از سوی دیگر سبب بهتر شدن وضعیت آنها از لحاظ امتیاز دهی موتورهای جستجو یا همان «رنکینگ» میشود. سایتهای ثابت قیمت طراحی پایینتری را نیز عمدتاً نسبت به سایر سایتها دارند.
2- سایتهای پویا (Dynamic Website)
محتوای سایتهای داینامیک بعد از طراحی توسط افراد عادی که دسترسی به سیستم مدیریت محتوای سایت را داشته باشند قابل تغییر است. زبان برنامهنویسی وبسایتهای پویا میتواند براساس نیاز متفاوت باشد اما عمدتاً از زبانهای ASP، ASP.Net و Php استفاده میشود و از زبانهای کمکی CSS و Silver light یا Ajax برای ایجاد قابلیتهای ویژه نیز بهره گرفته میشود.
در اینگونه از سایتها ابتدا اسکلت سایت توسط طراح ایجاد میشود و سپس محتوا توسط مدیران سایتها تغییر میکند مانند فرم قراردادی که یکبار توسط فردی ایجاد میشود و توسط افراد دیگری بارها تکمیل میشود، از این رو طراح نسبت به محل قرار گرفتن و اندازه دقیق متون و تصاویر و سایر عناصری که بعداً توسط مدیران سایتها تغییر میکند اطلاع ندارد بنابراین چارهای ندارد جز اینکه همه حالات را در نظر بگیرد و اینکار سبب میشود تاحدودی از گرافیک و جلوه سایت کاسته شود.
یکی از مزیتهای سایتهای داینامیک این است که هیچ محدودیتی برای ایجاد، تغییر یا حذف مطالب، تصاویر و صفحات و غیره وجود ندارد.
با توجه به اینکه در سایتهای پویا از زبانهای برنامهنویسی پیشرفته استفاده میشود امکانات زیادی در آنها قابل ایجاد است مانند ایجاد صفحات هوشمند، فرمها و جستجوهای پیچیده.
استفاده زیاد از کدها سبب کند شدن بارگذاری سایت و امتیاز آن در موتورهای جستجو میشود.
نکته: سایتهای پویا برای افراد، شرکتها و سازمانهایی مناسب است که بیش از دوبار در سال نیاز به تغییر درمحتوای سایت را دارند.